همچنان در این اوضاع بد اقتصادی و آمار بالای بیکاری از حسابداری به عنوان رشتهای که بازار کار خوبی دارد و میتوان در این رشته به درآمدهای بالا نیز رسید یاد میشود. اما اگر کمی دقت و تحقیق کنید مسلماً فارغ التحصیلان بیکار در این رشته و افراد شاغل و شاکی در این رشته را زیاد خواهیم دید که با توجه به حجم و استرس بالای کاری، از حقوق خود راضی نیستند!!
واقعاً مشکل کجاست!!!؟ چرا در حرفهای فقط درصد کمی از افراد میتوانند موفق باشند؟
باید بگویم برای موفقیت در هر حرفهای نیاز هست که دستورالعمل آن حرفه را بیاموزید. دستورالعمل هر حرفه باید شفاف و روشن به شما بگوید که اولاً چگونه بایستی وارد بازار کار آن حرفه بشوید و ثانیاً چگونه درآن حرفه پیشرفت کنید و به درآمدهای بالا برسید. حالا یکسری سوال پیش میآید:
سوال اول: “این دستوالعمل را چه کسی میتواند به ما ارائه کند؟“
جواب: شخصی که دانش و مهارت لازم آن حرفه را داشته باشد و بتواند دانش و مهارت خود را به صورت کامل به شما انتقال دهد.
سوال دوم: “آیا در دانشگاه و با مطالعه کتابهای مربوطه میتوانم دانش و مهارت لازم را به دست بیاورم و خودم به دستورالعمل مد نظر برسم؟“
جواب: خیر، متأسفانه در دانشگاه و کتابهای موجود در بازار این حرفه تنها دانش مورد نیاز به شما انتقال داده میشود و خبری از مهارت و دستورالعمل نمیباشد.
سوال سوم: “آیا میتوانم با گذراندن دورههای آموزشی خارج از دانشگاه دانش و مهارت لازم را یاد بگیرم و دستورالعمل ورود به بازار کار حسابداری و پیشرفت در این حرفه را بدست بیاورم؟“
جواب: بله. تنها در صورتی که آن دوره آموزشی تعریف درستی از مهارت داشته باشد و بتواند به شما دستورالعمل ارائه دهد. متاسفانه اکثر دورههای خارج از دانشگاه تعریف درستی از مهارت ندارند و به همین دلیل نمیتوانند دانش و مهارت لازم را در قالب دستورالعمل به شما ارائه دهند.
سوال چهارم: “تعریف درست مهارت چیست و آیا مهارت آموزش دادنی است؟“
****مهارت یعنی توانایی استفاده از دانش برای حل مسائل ****
خوب بیایید با هم جمله بالا را آنالیز کنیم. برای کسب مهارت ابتدا باید مسائل یا چالشهای اصلی بازار کار این حرفه را بشناسی که دقیقاً بدونی بعد از ورود به بازار کار این حرفه چه مسائل و چالشهایی را بایستی حل کنی یا به عبارتی پاسخگوی چه سوالاتی باشی.
اما متأسفانه این مسائل در دانشگاه که اصلا عنوان نمیشوند و در دورههای خارج از دانشگاه به مسائل کاملاً فرعی میپردازند و فوت کوزهگریهای کار به شما آموزش داده نمیشود. به عنوان مثال انواع مسائلی که در دورههای خارج از دانشگاه به عنوان مهارت به شما آموزش میدهند عبارتند از: کار با نرم افزارهای حسابداری و یا چطور لیست بیمه و اظهارنامههای مالیاتی و گزارشات فصلی را تهیه کنیم. منظورم این نیست که موارد مذکور مهم نیستند و نباید بلد باشی اما این مسائل جزء پیش پا افتادهترین موارد مهارتی این حرفه میباشد و در این دورهها بیشتر به شما آموزش میدهند که چگونه فرمها را پر کنید و بعضا چند تا قوانین ساده مالیاتی مخصوص فرمها. بله فرم!!!
اظهارنامهها، لیست بیمه و گزارشات فصلی که در این آموزش ها بسیار Bold شدهاند و از آنها به عنوان آموزش مالیاتی یاد میشود، فرمها و گزارشات کاملاً واضح و مشخصی میباشند که تنها شما باید اطلاعات را از سیستم حسابداری خود خارج کنید و در قالب آن فرمها ارائه دهید که حتی نحوه پر کردن این فرمها را به راحتی میتوانید از خود سایت امور مالیاتی یاد بگیرید و تمام سوالات خودتان را رایگان از کارشناسان مربوطه بپرسید.
اما مهارت واقعی یعنی اینکه شما بتوانید از این اطلاعات که به خارج سازمان در قالب اظهار نامهها ارائه میدهید کاملاً دفاع کنید و این یعنی آموزش حسابداری مالیاتی !!!!! و در مورد یادگیری نرم افزارهای حسابداری باید بگویم که تنها کافیست شما با مفهوم کدینگ یونیک و نرم افزارهای یکپارچه آشنا شوید و با صرف زمان کمی با مطالعه راهنمای هر نرم افزاری به راحتی کار با نرم افزار های حسابداری را یاد خواهید گرفت سادهتر از آنچه که کار با انواع پلتفرمها مانند اینستاگرام و…. را فرا گرفتید و زمانی میتوانید بگوئید مهارت کار با نرم افزارهای حسابداری را فرا گرفتید که بتوانی به عنوان یک کارشناس حسابداری در مورد انتخاب نرم افزار مناسب برای یک شرکت مشاوره بدهید و کدینگ مناسب طراحی کنید.
خلاصه کنم مسائل اصلی این مواردی نیست که در این آموزشها ارائه میشود و به طور کلی مسائل و چالشهای اصلی این حرفه مواردی هستند که بتواند از شما یک حسابدار پاسخگو بسازد در هر زمانی که کار فرما اراده کند.
حالا فرض بگیرید با توجه به تعریفی که از مهارت ارائه کردیم (مهارت یعنی توانایی استفاده از دانش برای حل مسائل)، تمام مسائل و چالشهای این حرفه کاملاً برای شما شفاف و روشن شد.
حالا باید به شما آموزش داده شود که چگونه با استفاده از دانش حسابداری این مسائل و چالشها در بازار کار حسابداری را حل کنید و به عبارتی پاسخگوی این موارد باشید و باز چون متأسفانه این دانش را چه در دانشگاه و یا دورههای خارج از دانشگاه، بینظم و بدون دستورالعمل به شما آموزش میدهند وقتی وارد بازار کار میشوید قادر نخواهید بود از دانش حسابداری خود برای حل مسائل و چالش های کار استفاده کنید و یک حسابدار پاسخگو و کارفرماپسند باشید.
حالا هر چقدر هم که دانش شما در این زمینه بالا باشد به این دلیل است که “تصور میکنید مهارت آموزش دادنی نیست”. اما اگر دانش حسابداری به صورت دستورالعملی در اختیار شما قرار گرفته باشد شما وقتی به عنوان کارآموز، کارشناس مالی، کارشناس ارشد مالی، رئیس حسابداری وارد یک مجموعه جدید میشوید به راحتی قادر خواهید بود با توجه به رده پست سازمانی خود چم و خم کار را خیلی سریع دست بگیرید و یک حسابدار پاسخگو و کارفرماپسند باشید. پس مهارت کاملا آموزش دادنی میباشد.
بنابراین رسالت خود دانسته که بعد از 15 سال کار اجرایی با چنین دیدگاهی در عرصه آموزش این حرفه قدم بگذارم و آن آموزشی را که دوست داشتم 15 سال پیش در اختیار من گذاشته میشد، به صورت دستور العملی و در قالب ده فرمان حسابداری در اختیار شما عزیزان قرار دهم، چرا که دانش و تجربه به من آموخت، بهترین شیوه انتقال مهارت و دانش این حرفه، در اختیار گذاشتن یک دستورالعمل شفاف و روشن به دوستداران این حرفه می باشد.
در آخر پیشنهاد میکنم برای اینکه بیشتر متوجه منظورم بشوید مابقی مطالب این سایت را حتماً مطالعه کنید و منتظر آموزشهای حسابداری در قالب ده فرمان که از طریق همین سایت ارائه خواهد شد باشید.
پیروز باشید.
الهه خادم
دیماه 1400