ده فرمان ورود به بازار کار حسابداری به عنوان مدیر مالی
فرمان اول: “دانش و مهارت مورد نیاز سمت مدیر مالی را بیاموزید.“
تا به این قسمت از مسیر شغلی، شما آنچه از دانش و مهارت حسابداری که برای ارائه گزارشات روتین درون سازمانی و برون سازمانی جهت اداره سازمان و تصمیم گیریهای روتین و معمول لازم میباشد را به دست آوردهاید.
اما حالا در سمت مدیریت مالی وظیفه اصلی شما (افزایش ثروت سهامداران) میباشد. به عبارتی بایستی مسیر و برنامه مالی شرکت را به گونهای برنامهریزی و بودجهبندی نمائید که باعث افزایش ثروت سهامداران شود یعنی توانایی بودجه بندی صحیح در راستای اهداف سازمانی و اجرایی و کنترل کردن آن بودجه را داشته باشید. بنابراین بایستی دانش و مهارت مدیریت ریسک، مدیریت زمان، مدیریت منابع انسانی و… را بدست آورید.
فرمان دوم: “اطلاعات اولیه در مورد شرکت مورد نظر را کسب نمائید.“
قبل از روز مصاحبه برای سمت مدیریت مالی بهتر است یکسری اطلاعات آماری و تخصصی در مورد نوع صنعت آن شرکت به دست آورید.
فرمان سوم: “برای مصاحبه به عنوان یک مدیر مالی حضور پیدا کنید.”
تا قبل از سمت مدیریت مالی، در روز مصاحبه شما بیشتر پاسخگوی سوالات مدیر عامل یا کارفرما و مدیر مربوطه بودید. اما حالا وقتی شما به عنوان یک مدیر مالی برای مصاحبه حضور پیدا میکنید یعنی شما میدانید که بایستی راه حلهای لازم را برای افزایش ثروت سهامداران ارائه کنید و برای این موضوع هست که حضور دارید.
بنابراین اگر این موضوع برای شخص مصاحبه کننده نیز مشخص نشده، تعریف درستی از سمت مدیریت مالی و از خود ارائه دهید و سوالات لازم را در جهت تکمیل اطلاعات اولیه خود در مورد شرکت که قبل از روز مصاحبه جمعآوری کرده بودید بپرسید و با اعتماد به نفس کامل به شخص یا اشخاص مصاحبه کننده (اعضای هیأت مدیره) این اطمینان را بدهید که بعد از بررسیهای اولیه، برنامه پیشنهادی خود را در راستای افزایش ثروت سهامداران به صورت چارت زمان بندی شده ارائه خواهید کرد.
فرمان چهارم: “انتظارات و خواسته های اعضای هیأت مدیره (سهامداران) را جویا شوید.”
برای آنکه بتوانید برنامهای کامل در راستای اهداف سازمانی ارائه دهید، سایر انتظارات و خواستههای سهامداران را به غیر از افزایش سود و ثروت آنها و همین طور اشکالات و موانع درون و برون سازمانی که از دیدگاه آنها در مسیر رسیدن به اهداف کوتاه مدت و بلند مدت سازمان وجود دارد را جویا شوید.
فرمان پنجم: “کار را به صورت حرفهای تحویل بگیرید.“
شما به عنوان یک مدیر مالی مسئولیت کل واحد مالی را بر عهده گرفتهاید بنابراین بایستی بابت اشتباهات پرسنل واحد مالی نیز پاسخگو باشید و هر گزارش اشتباهی که از واحد مالی بیرون بیاید شما مسئول آن هستید اما علت خیلی از اشتباهات و اشکالات موجود، ریشه در گذشته دارد.
بنابراین برای آنکه بتوانید مسئولیت واحد مالی و اشکالات آن را قبول نمائید، ابتدا باید اشکالات موجود در گذشته را شناسایی کنید و برای رفع آنها برنامه ارائه دهید. سپس به جهت آنکه زحمات شما در داخل سازمان به عنوان یک مدیر مالی دیده شود و بتوانید در برابر اشکالات احتمالی که ریشه آن در گذشته بوده پاسخگو باشید و از خود دفاع کنید، لازم است کار را به صورت کاملاً مستند دریافت کنید تا بتوانید در گزارش گردش کار خود در آینده به صورت مستند مشخص کنید که کار را چگونه تحویل گرفتهاید و چگونه تحویل دادهاید.
فرمان ششم: “سیکل دریافت، ثبت و گزارش اطلاعات سازمان را به صورت مکتوب دریافت نمائید.“
برای آنکه بتوانید اشکالات سازمان را بررسی کنید و برای آنها راه حل ارائه دهید نیاز است که ابتدا نحوه دریافت، ثبت و گزارش اطلاعات سازمان را بررسی کنید. با گرفتن شرح وظایف و کار روزانه پرسنل به صورت مکتوب میتوانید کل سازمان را بررسی و اشکالات را شناسایی نمائید.
فرمان هفتم: “گزارش باگها و اشکالات سازمان را ارائه دهید.“
اولین گزارش را از تمام موانع و باگهای سازمان به اعضای هیأت مدیره با جدول زمانبندی برای حل مشکلات، جهت آگاهسازی اعضای هیأت مدیره و انتظار معقول داشتن از شما به عنوان مدیر مالی با توجه به حجم مشکلات و باگهای موجود در واحد مالی که بایستی توسط شما حل شود را ارائه دهید.
همانطور که گفتیم وظیفه اصلی مدیر مالی افزایش ثروت سهامداران است و این مهم انجام نمیشود مگر در بستر یک واحد مالی سالم و منظم، متأسفانه بعضی از همکاران مدیر مالی، بدون آگاه سازی اعضاء هیأت مدیره از روند کار و مشکلات داخل سازمان مسئولیت را بر عهده میگیرند و نمیتوانند در ادامه از پس مشکلات بر بیایند و بتوانند به صورت مستند پاسخگو باشند و از شیوه و پیشرفت عملکرد خود دفاع نمایند.
فرمان هشتم: “روشهای اجرایی، دستورالعملها و آئیننامههای داخلی را تنظیم و اجرایی کنید.“
بعد از آگاهسازی اعضای هیأت مدیره (سهامداران) از مشکلات و باگهای بستر واحد مالی، راه حلهای پیشنهادی خود را در قالب روشهای اجرایی، دستورالعملها و آئیننامههای داخلی تهیه و ارائه نمائید و پس از تأیید اعضای هیأت مدیره (سهامداران) آنها را به کمک پرسنل واحد مالی خود که توسط یک رئیس حسابداری خبره کنترل مینمائید، اجرایی کنید.
فرمان نهم: “بودجه جامع را تهیه نمائید.“
پس از ارائه راه حل برای آمادهسازی بستر واحد مالی جهت انجام وظیفه اصلی شما به عنوان مدیر مالی یعنی افزایش ثروت سهامداران و سپردن ادامه مسیر در این زمینه به رئیس حسابداری خبره و مورد اعتماد خودتان، بودجه جامع را در راستای اهداف کوتاهمدت و بلندمدت سازمان تهیه و ارائه نمائید.
فرمان دهم: “مسیر بودجه شده را کنترل نمائید.“
حالا بایستی سازمان را مطابق مسیر بودجه شده کنترل و هدایت نمائید تا بتوانید آن را به اهداف خود که در بودجه تعیین شده است برسانید و این مهم، محقق نمیشود مگر با گزارشات به هنگام، قابل اتکا، کامل و مربوط واحد مالی و گزارشاتی با چنین ویژگیها تنها از یک واحد مالی با بستر سالم استخراج میشود که قبلاً چاره آن را همانگونه که توضیح دادیم اندیشیدید و اجرایی نمودید.
الهه خادم
دیماه 1400